Jurnal de Voluntar: „Horia” – testament adolescenței
În seara de 6 August, Cinemateca Târzie a încântat Alexandria cu un alt film ales cu o grijă desăvârșită. Iarăși m-am lăsat uluit de mulțimea numeroasă de cinefili, ce s-au prezentat sub cerul înstelat pentru un film cu adevărat emoționant. Filmul prezintă povestea titularului Horia, un adolescent aproape adult, însă netrecut prin viață. Acesta este îndrăgostit de o fată în altă parte a țării. În urma unui conflict cu tatăl său, iubirea îl determină să ia vechea motoretă, Mobre, și să plece în lume.
O premisă atât de simplă duce la un film atât de complex. Dinamică evoluează pe parcursul filmului, cu un nou personaj schimbând parcursul lungmetrajului aproape imediat. Pe parcursul filmului, tema maturizării a devenit tot mai evidentă. De obicei, nu pot să mă consider fan al acestor clișee, însă Horia le-a inclus cu o oarecare eleganță. Într-un final nu am găsit acest aspect al filmului prea bruiant.
Mă găsesc nevoit să compar ideea de călătorie, idee care definește acest film, cu aceea a unui film anterior difuzat, tot la Cinemateca Târzie, în cadrul Festivalului Ideo Ideis. Similaritățile sunt aparente și nu mă pot abține din a mă întreba dacă decizia a fost intențională. Imageria filmului, temele, dialogul și scenele – toate evocă emoții puternice cu un succes ce rar este realizat în industria cinematografică. Am observat chipurile spectatorilor zvâcnind, preschimbându-se și plângând, pe parcursul acestei opere cinematice. Simt că filmul nu m-ar fi afectat la fel de profund în eventualitatea în care l-aș fi văzut în confortul casei mele. Cerul înstelat și briza ușor răcoroasă au complimentat filmul într-un mod splendid.
Într-un final, pentru o experiență ce nu costă niciun ban, aș spune că merită încercat de oricine măcar o dată pe durata festivalului. Luând în considerare scena românească, „Horia” este mai mult decât binevenit pe listă oricărui amator de filme. Este tipul de film pe care fie o să-l iubești, fie o să-l urăști, și singurul mod de a ști este prin a îl viziona.
Despre film
„Horia” este un film de aventură, regizat de Ana Maria Comănescu, avându-i în distribuție pe Vladimir Țeca, Angelina Pavel, Liviu Cheloiu, Mihaela Velicu, Robert Onofre, Daniela Nane și Relu Balkan. Filmul a avut premiera în 10 aprilie 2024 și a putut fi urmărit la Alexandria în programul „Cinemateca Târzie”, powered by Caravana TIFF by TIFF Unlimited.
Articol realizat de Mihnea Spătaru, voluntar Ideo Ideis #19