Jurnal de Voluntar: „gânduri de sfârșitul lumii” sau desăvârșirea sinelui adolescentului

Fotografie realizată de Lavinia Cioacă

În dimineața zilei de 7 august, penultima zi de festival, pe scena Centrului Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria, o trupă de liceeni talentați din Sibiu, The Voice of Teenagers, s-a reunit pentru a umple orașul de culoare, pentru a impresiona prin abilitățile cu care au fost înzestrați și pentru a transpune prin intermediul actului lor artistic sentimente profunde care să străbată până în străfundurile sufletelor celor curioși să îi privească.

Piesa interpretată de ei, „gânduri de sfârșitul lumii”, a reușit să emoționeze o întreagă comunitate, redând un sentiment puternic de nostalgie în rândul celor ce au părăsit de mult băncile școlii, urmându-și visurile și prinzând aripi. Ei au avut ocazia să retrăiască, chiar și pentru un scurt moment, cele mai însemnate evenimente din viața unui liceean, rememorând propriile lor experiențe și amintindu-și cu blândețe de naivitatea și inocența pură ce le caracterizau, cândva, caracterele. Însă, spectacolul a fost, mai presus de toate, destinat tinerilor ce trăiesc în aceste momente cea mai frumoasă perioadă a traseului lor existențial, și anume anii de liceu. Din cauza faptului că societatea contemporană se află într-o continuă evoluție, interesele și standardele acesteia modificându-se constant, adolescentul ajunge să trăiască într-o continuă nesiguranță, neștiind dacă, pentru sufletul și tihna sa interioară, i-ar fi de folos să se integreze în grupurile sociale ce nu rezonează cu personalitatea sa, prin renunțarea la principiile care îi fuseseră implementate dintotdeauna, sau să abandoneze concepțiile celorlalți și să își descopere adevărata chemare lăuntrică. Astfel, spectacolul vine în sprijinul adolescenților, demonstrându-le că amalgamul de sentimente ce le invadează inimile odată cu apropierea de vârsta maturității este unul complet normal, tinerii învățând că nu sunt singuri în această confruntare și, cel mai important, că nu este nimic greșit cu ei.

Piesa ilustrează cele mai emoționante momente pe care liceul le dăruiește fiecărui copil ce îi calcă pragul, acestea fiind cruciale pentru metamorfozarea și dezvoltarea viitorului adult: prima zi de liceu – atunci când nesiguranța, instabilitatea și frica de necunoscut sunt cele care călăuzesc sufletul fiecărui copil, prima întâlnire – tinerii confruntându-se pentru prima dată cu iubirea, sentimentul suprem și purificator ce îi va ghida de acum în înfruntarea cu greutățile vieții, conversațiile pe grupul clasei – care unesc colectivul, determinându-i să accepte fiecare perspectivă și să găsească o cale de mijloc, bullying-ul – sau cea mai dureroasă amintire a unui tânăr ce îl va marca profund, presiunea școlară – adolescenții fiind nevoiți, astfel, să guste puțin din lumea tainică a adulților, înfruntând stresul, grijile și frustrarea, prima ceartă între prieteni – atunci când liceenii învață să își cunoască limitele și să le impună și în fața celorlalți, ultimul clopoțel – momentul în care realizează cu toții cât de mult s-au unit pe parcursul celor patru ani, regretă scurgerea timpului și își dau seama că, de acum încolo, nimic nu va mai fi la fel.

Spectacolul de teatru ne învață că adolescența, vârsta bucuriilor, a imaginației, tărâmul posibilităților, lumea magică a inconștienței feerice, deschisă spre iubire și frumos, care te determină să resimți bucuria din plin, neavând regrete pentru trecut, ori teamă de viitor, reprezintă cea mai fragilă etapă parcursă de om de-a lungul vieții. Acesta nu este încă pe deplin stăpân pe acțiunile sale, neputând să conștientizeze consecințele nefaste și însemnate ale fiecărei acțiuni desăvârșite, ori să își treacă propriile gânduri prin filtrul înțelepciunii pentru a putea înfăptui alegerile optime, iar sufletul său nu a fost încă brăzdat de impactul experiențelor marcante ce îl sprijină pe om să desprindă anumite povețe și învățături cu ajutorul cărora să își poată delimita traseul. Astfel, adolescența împinge individul spre introspecție. Aceasta este, pe de o parte, cauzată de presiunea socială la care este supus tânărul, în a se încadra într-un set de standarde impus de societate, de familie sau de prieteni. Adolescența în sine este un tărâm al incertitudinii cu care tinerii se confruntă în prezent, cauzată de instabilitatea perioadei pe care o înfruntă, aflându-se încă în mrejele copilăriei, dorind să prelungească această etapă către eternitate, dar fiind nevoiți să făurească pasul cel anevoios către enigmaticul univers al maturității. E acel loc aflat la răscruce de drumuri și, brusc te afli în „Moara cu noroc” a lui Slavici, fiind nevoit să iei o decizie hotărâtoare destinului tău.

De asemenea, „gânduri de sfârșitul lumii” ne îndeamnă să contemplăm asupra efemerității vieții noastre, să medităm asupra vremelniciei tuturor aspectelor ce ne înconjoară și să analizăm cu luciditate zbuciumul interior și vâltoarea lăuntrică pe care aceste concepte le trezesc în străfundurile sufletului nostru. Caracterul efemer al timpului ne determină să realizăm că, în vârtejul vieții, acțiunile și concepțiile noastre sunt precum pulberea în vânt, risipindu-se cu repeziciune și lăsând amprente trecătoare asupra istoriei scrise de-a lungul veacurilor ce se scurg cu repeziciune. 

De aceea, pentru toate povețele minunate și pentru toate sentimentele pătrunzătoare pe care talentații liceeni din trupa de teatru „The Voice of Teenagers” din Sibiu au reușit să ni le transmită, nu pot decât să mă înclin în fața lor, să le mulțumesc în numele unei generații întregi că au avut tăria și dorința de a ne sprijini în parcursul nostru și să îi felicit pentru profesionalismul și munca de care au dat dovadă.

Despre spectacol

În speranța că cele scrise mai sus v-au trezit curiozitatea și urmărirea piesei de teatru ce a prins viață în mâinile liceenilor a devenit următorul vostru obiectiv, câteva detalii tehnice sunt mai mult decât necesare. Regia spectacolului a fost realizată de Mara Oprea, avându-l ca asistent de regie pe Bogdan Tulbure, iar scenografia a luat naștere prin viziunea artistică a Clarei Ștefana. Vedetele acestui articol, cei opt tineri talentați ce merită toată aprecierea noastră, sunt: Alisia Petrașcu, Denisa Ciuteanu, Hristo Gabriel Nicu, Laura Pavăl, Maria Cazacu, Natalia Damian, Silvia Ivan, Ștefania Gyrofi.

Articol realizat de Alexia Olteanu, voluntar Ideo Ideis #19