„Bazinul de Nord”, sau cine mai suntem după ce ne iertăm?

Foto: Larisa Baltă

Este foarte bine că am avut șansa de a urmări „Bazinul de nord” în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Ideo Ideis, un festival ce adună atât de multă forță tânără și proaspătă în peisajul cultural din România. De ce spun asta? Pentru că, mai presus de toate, acest spectacol este despre tineri și relația lor cu autoritatea.

Și e tare greu cu autoritatea! În timp ce Generația X și chiar Millennials tindeau să accepte și să respecte autoritatea într-un mod mai tradițional, Generația Z a început să chestioneze mult mai profund și frecvent aceste forme de putere. Un factor cheie în această schimbare este accesul la informație. Generația Z a crescut în era internetului, având la dispoziție o vastă cantitate de informații și surse alternative de cunoaștere, modele de educație alternative și o profundă apropiere de ceea ce reprezintă democratizarea informației. Tot acest acces le-a permis, practic, să compare și să contrasteze diverse perspective, făcându-i să fie mai critici și mai sceptici față de formele tradiționale de autoritate, fie că este vorba de guverne, instituții educaționale, angajatori sau chiar părinți.

Piesa de teatru „Bazinul de nord” se desfășoară într-o singură locație: biroul directorului adjunct al unei școli dintr-un orășel american. Aceasta are loc în timpul unei zile obișnuite, dar care devine rapid neobișnuită pe măsură ce conflictul dintre două personaje iese la suprafață: Khadim Asmaan, un student de origine arabă interpretat cu mult talent de tânărul Vlad Lință, și Dr. Danielson, directorul adjunct al școlii, jucat cu minuțiozitate de Șerban Pavlu.

Tensiunea începe atunci când Dr. Danielson îl cheamă pe Khadim la biroul său pentru a discuta anumite preocupări legate de comportamentul său. Conversația inițială aparent banală escaladează rapid într-un joc psihologic complex, în care fiecare personaj dezvăluie secrete și îndoieli. Explorând modul în care identitatea și percepția pot fi influențate de prejudecăți și stereotipuri, „Bazinul de nord” reflectă cu o precizie chirurgicală temerile și suspiciunile ce au urmat atacurilor de la 11 septembrie în America. Khadim, fiind un student de origine arabă, este suspectat de un comportament discutabil. Relația dintre cei doi este marcată de dinamica puterii, iar pe măsură ce dialogul dintre cele două personaje se desfășoară, se dezvăluie un adevăr complex, ascuns în jurul unei rețele complexe de minciuni și secrete.

„Oamenii sunt cepe! Cepe!”, strigă Șerban Pavlu pe scena Centrului Multifuncțional de Tineri din Alexandria și, cumva, ecoul acestui strigăt rezonează în intensitatea unei capele. Pentru că despre asta este „Bazinul de nord”<: un priveghi al încrederii pe care ar trebui să o avem unii în ceilalți, despre acea încredere pe care noi am pierdut-o demult, ca societate. Și, cumva, ca spectator, stai și urmărești tot acest proces solemn în care defuncta încredere pare imposibil de resuscitat, ca să poți să îți dai seama, la finalul celor aproape două ore de spectacol, că singura modalitate de renaștere a încrederii este iertarea.

Aceasta este magia „Bazinului de nord”: speranța unei iertări finale, mântuirea unor păcate ce păreau de neiertat. Mai presus de toate, la Ideo Ideis, tema ediției de anul acesta este „Ai tot ce ai nevoie” și cred că fiecare dintre noi avem tot ce avem nevoie ca să putem să îi iertăm pe cei din jurul nostru. În prima seară a Festivalului, comunitatea din Alexandria și tinerii participanți veniți din toată țara au (re)învățat una dintre cele mai importante lecții ale umanității: iertarea.

Despre spectacol

Spectacolul de teatru „Bazinul de nord” de Rajiv Joseph îi aduce pe aceeași scenă pe actorii Șerban Pavlu și Vlad Lință într-o poveste contemporană despre moralitate, putere și iertare, ce surprinde esența vieții de liceu și aduce în prim-plan problemele de adaptare specifice adolescenței și nu numai. Regia și lighting design-ul spectacolului sunt realizate de Alexandru Mâzgăreanu, scenografia este creată de Alexandra Boerescu, iar muzica originală este compusă de Alexandru Suciu. Spectacolul de teatru „Bazinul de nord” de Rajiv Joseph, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, a putut fi urmărit în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Ideo Ideis, la Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria.

Şerban Suciu, Digital Specialist Ideo Ideis